Allergener

 

Fra 13. desember 2014 er det nye krav til merking av mat i Norge.

Allergier kan hos personer gi alvorlige – i enkelte tilfeller livstruende – reaksjoner. Den eneste behandlingen for en med matvareallergi, er å ikke spise de matvarene som inneholder de aktuelle ingrediensene. For at de som er allergiske eller intolerante enkelt skal kunne finne ut av om maten inneholder ingredienser de ikke kan spise, er det laget en liste over ingredienser som alltid skal merkes dersom de inngår i et produkt. Forbrukerne skal få informasjon om 14 bestemte allergener. Allergenene som det skal opplyses om er de som det er vanligst at den europeiske befolkningen reagerer på.

Det er spesielt viktig at mat som kan gi allergiske reaksjoner blir merket riktig fordi mangelfull merking av allergener kan medføre ekstra risiko for en allergiker.

Meny med allergener leveres sammen med maten.

Er det noe du lurer på, kontakt oss 

Allergener det må opplyses om

Gluten (G)
Skalldyr (SK)
Egg (E)
Fisk (F)
Peanøtter (P)
Soya (SO)
Melk (M)
Nøtter (N)
Selleri (SL)
Sennep (SN)
Sesamfrø (SE)
Svoveldioksid og sulfitt (SV og SU)
Lupin (L)
Bløtdyr (B)

      •